Bilbane.dk: Find blandt 369 Produkter | 4 Kategorier | 41 Brands | 49 Forhandlere

Dette skal du være opmærksom på, når din bil skal på værksted

Er du lige blevet bilejer eller overvejer du at købe din første bil? Så er der nogle ting som enhver bilejer brude vide, men som ikke bliver snakket meget om.

For at gøre dig klar over, hvad et periodisk syn på bilen er og hvad det kræver af dig, er der samlet en liste med 5 opmærksomhedspunker nedenfor.

Den første bil er altid den man lære mest af

Som ny bilejere vil du få rigtig mange oplevelser som du kan bruge i fremtiden. Det er nemlig et stort ansvar at have en bil, og det kræver en lille smule arbejde at holde den i topform.

Denne første bil, vil være startskuddet for dig som bilejer, og det vil også betyde, at du selv skal stå for at holde den vedlige – heldigvis kan du finde hjælp hos venner, familie og især de professionelle mekanikere, som altid står til rådighed.

Få hjælp fra folk du stoler på

Hvis det er første gang, at du skal tage bilen til et periodisk syn, så bør du tage til et autoværksted som du føler dig tryg ved. Det kan enten være:

Uanset hvad, så er det vigtigt, at du føler dig tryg og føler, at der er plads til at stille ‘dumme spørgsmål’, når det er din første gang.

5 ting som du skal være opmærksom på

Et periodisk tjek vil du blive indkaldt til via e-Boks, og der vil du kunne se en synsfrist. Til et periodisk syn, skal du være klar på disse 5 ting:

1. Bilens sikkerhed bliver tjekket efter

Først og fremmest, så er formålet med det periodiske syn at tjekker sikkerheden af dit køretøj. Man vil se om alt funktionelt virker og om bilen overholder sikkerhedsreglerne.

Her kigger de fx efter om:

Disse tjek gør bilen sikker i trafikken, så man undgår bilulykker forårsaget af dårlige køretøjer.

2. Bilen tjekkes for miljøsikkerhed

Noget andet som de tjekker efter er, hvor miljøskadelig bilen er. Under denne del af synet tjekker man fx:

Hos nogle autoværksteder kan man også betale for et udvidet miljøtjek, men dette er noget man selv skal bede om. Det ovennævnte er det miljøtjek, som er lovpligtigt.

Formålet er her at holde bilen i førsteklasses stand, så den ikke forårsager mere skade til miljøet end højst nødvendigt.

3. Ved et periodisk syn, kan du risikere at skulle til et gennemtjek

Det periodiske syn sker i forskellige hyppigheder alt efter hvilket slags køretøj du har – dette kan du læse mere om under næste punkt. Det periodiske syn sker dog en del oftere end et fuldt gennemtjek.

Hvis din bil dumper til det periodiske syn, så vil du blive sendt til et ordentligt gennemtjek. Her vil alt ved bilen blive testet – og dette kan blive en lidt dyr fornøjelse, fordi tingene selvfølgelig skal udskiftes, hvis de ikke kan godkendes.

4. Hyppigheden af tjek kommer an på typen af køretøj

Som nævnt ovenfor, så kommer de periodiske syn på din bil i forskellige intervaller alt efter typen af køretøj, men faktisk også efter, hvornår bilen først blev indregistreret.

Det første periodiske syn på den nye bil vil blive regnet ud efter datoen, hvor bilen blev indregistreret. Hvis du kører en normal personbil, så kan du forvente at blive indkaldt til syn 4 år efter denne dato – hvis det er en ny bil. Hvis det er en brugt bil, så vil der ikke gå lige så lang tid.

Efter dette første tjek, så vil en almindelig personbil (med plads til maks. 9 mennesker) blive kaldt ind ca. hvert 2 år.

Hvis du kører en større personbil, så vil du blive kaldt ind omkring 1 gang om året efter det første syn.

5. Du får en bøde, hvis du ikke møder op til et syn

Det er enormt vigtigt, at folk overholder disse syn, og at det bliver gjort ordentligt hver gang. Det er jo for at sikre, ikke kun bilisten, men også alle andre, som opholder sig på eller omkring vejene.

For at sikre, at folk overholder disse syn, er der indført en bøde. Hvis du ikke har været til syn inden synsfristen (du får ofte besked 8 uger før fristen), så vil du få en bøde på 2000 kr.

Dette er ikke en bøde, som vil vælte ret mange menneskers budget, men det er også penge, som kunne bruges til sjovere ting.

Hvis du ikke får bilen synet i lang tid, så vil bilen blive ulovlig at køre i, da dens sikkerhed ikke er i orden. Dette kan udløse endnu større bøder, hvis du bliver fanget i at køre bilen.

Selvom det kan være fristende at lade være, så skal du lade de professionelle gøre deres job

Det kan være fristende at lade være med at tage til disse periodiske syn. Især hvis det er første gang, og du er nervøs. Det er dog bare vigtigt, at du gør det alligevel.

Du skal have en professionel på et autoværksted til at tjekke bilen og sikre sig, at alt ser ud og virker som det skal. Dette er både for din egen, men sandelig også for andres, sikkerheds skyld.

Hvis du stadig er meget rad for at tage til sådan et tjek og måske ikke ved, hvordan processen fungere, så tage en person, som ved noget om disse ting, med dig.

Det kunne være et tæt familiemedlem eller en ven som selv har haft bil i mange år og kan hjælpe dig på vej.

Indholdsfortegnelse
Til Top